Varför älskar vi hamamhanddukar?

Varför älskar vi hamamhanddukar?

Bra idéer går aldrig ur tiden

För mer än 600 år sedan, när det Ottomanska riket blomstrade och de turkiska hamambaden fungerade som sociala mötesplatser, användes hamam handduk, även kallas Peshtemal eller Fouta, för att skyla kroppen. En hamam handduk väger lite, har mycket god uppsugningsförmåga och torkar snabbt. I dag används hamam handduken som badlakan eller strand- och yogahandduk, som sarong, filt, scarf, eller bordsduk. Den är lätt att bära med och ha liggandes i bilen, båten eller i barnvagnen. Och den är vacker att se på. Lika vacker som för 600 år sedan.

Så vad är en hamam handduk och varför älskar alla dem?
Hamam handdukar har senaste åren blivit omåttligt populära på grund av sin vackra design och sina användbara och praktiska egenskaper. Söker man på hashtaggen #hamamhandduk eller #hamamtowel inspireras man dessutom av många härliga resekonton då dem är lätta att bära med men också en del konton med fokus på minimalism och hållbarhet (en produkt - flera användningsområden).

Förutom att de är vackra att se på, så är hamam handduken funktionell och praktisk. En hamam handduk väger hälften så mycket som en frotté (vi jämför handdukar som har måtten 160x90 cm) och är därmed lättare att bära med sig. Ihopvikt blir den lika stor som en normalstor vattenflaska och tar ytterst lite plats i exempelvis gym- eller strandväskan. Hos oss på Joi Living jobbar vi främst med dubbelvävda hamam handdukar vilket innebär att dem är något tjockare än traditionella hamamhanddukar som är väldigt tunna. Våra hamamhanddukar är cirka 160x90 cm och väger runt 300-400 gram. Dem flesta, såsom Nomade, har vackra så kallade “ögonfranskanter” på kortsidorna, och ena sidan har en ljusare färgskala än den andra.  Även Lovely hamam handduk har en ljusare färgskala på ena sidan. 

 

ekologisk hamamhandduk

Shoppa Lovely hamamhandduk här

Vad utmärker en hamamhandduk?

Till skillnad från frotté handduk har en hamam handduk inga öglor. Hamam handduken är slätvävd och man använder bomull med långa fiber. En textil med långa fiber är luftigare och detta i sin tur ger hamam handduken dess två mycket praktiska egenskaper - högabsorberande och snabbtorkande. 

 

Hållbart och ekologiskt

För oss är hållbarhet ytterst viktigt och i alla led. Från idé till färdig produkt ser vi till att hålla en hållbar produktionslinje. Bland annat jobbar vi med noga utvalda, små, familjeägda väverier i Aegean-området som ligger i västra Turkiet. Området är känt för sina kunskaper inom vävtekniken och passionen för hantverket går i arv från generation till generation och har gjort det i över 600 år.

 

Fördelarna med en hamam handduk

  • Högabsorberande
  • Snabbtorkande
  • Multifunktionella
  • Väger lite och tar lite plats
  • Vävda och OEKO-certifierad bomull

Kika gärna in på vår shop Joi Living och frossa bland vackra och praktiska hamamhanddukar. Perfekta för hem, resa, yoga och stranden. 

Äldre inlägg
Nyare inlägg
Back to top

Varukorg

Jag känner väldigt tom just nu.

Handla nu